Clinica MedSportBulevardul Maior Coravu nr. 36-38

Abdominoplastie

Dr. Ovidiu Grecu – Expertul tau in operatii estetice
Este operaţia prin care chirurgul estetician va reduce grasimea şi va întări peretele abdominal. Operaţia implică înlăturarea pielii şi ţesutului adipos de la nivelul abdomenului. Acest gen de operaţie este cerut de obicei de către persoanele care s-au îngrăşat excesiv, iar elasticitatea pielii este depăşită prin cantitatea mare de grăsime astfel că se formează un “sort”, sau de către persoanele care au slăbit brusc, iar excesul de piele atârnă spre zona pubiana  fiind inestetic şi incomod.

Abdominoplastia se poate efectua prin:

Abdominoplastia completă – în care disecţia se va face până la apendicele xifoid (sub coaste), se va întări musculatura abdominală şi se va reaşeza ombilicul.
Abdominoplastia completă se face atunci când, gradul de piele şi grăsime în exces este mare sau foarte mare şi este nevoie de o întindere cât mai bună, de întărirea musculaturii.

Abdominoplastia reprezinta o interventie de chirurgie estetica prin care se obtine un abdomen mai plat prin indepartarea excesului de piele si de tesut adipos care de cele mai multe ori ajunge sa atarne peste pube sau chiar organele genitale.Aceasta laxitate, aceasta “cadere” a tesuturilor este determinata de cresterea excesiva in greutate sau din contra de o slabire rapida.

Sarcinile mari sau multiple pot genera si ele astfel de probleme si de obicei sunt insotite de slabirea si dehiscenta musculatusii abdominale si de aparitia vergeturilor , aspecte ce se vor corecta in timpul acestei interventii.

In continuare, veti informa chirurgul plastician asupra posibilelor probleme de sanatate si vi se va efectua un examen clinic general si al zonelor de interes.

Vi se vor prezenta cazuri similare cu al dumneavoastra inainte si dupa operatie ajutandu-va astfel sa aveti o imagine cat mai corecta asupra viitorului rezultat

In cazul abdominoplastiei in cadrul examenului local vi se va explica pozitionarea viitoarelor cicatrici astfel incat acestea sa poata fi acoperite cu usurinta de costumul de baie. De asemenea va fi apreciata oportunitatea efectuarii unei lipoaspiratii in vederea indepartarii unor depozite adipoase ce nu se pot corecta prin abdominoplastie.

Anestezia

Abdominoplastia reprezinta o interventie chirurgicala importanta si se realizeaza numai sub anestezie generala.

Interventia chirurgicala

In principal abdominoplastia consta intr-o incizie trasata de la o spina iliaca la alta plasata astfel incat sa poata fi acoperita cu usurinta. Urmeaza indepartarea excesului tegumenta si adipos, intarirea si remodelarea musculaturii abdominale,” intinderea pielii restante si repozitionarea ombilicului.

Prin abdominoplastie se poate obtine:

  • Eliminarea “sortului” cutaneo-adipos
  • Intarirea si aplatizarea musculaturii abdominale
  • Eliminarea vergeturilor din etajul inferior al abdomenului
  • Repozitionarea si remodelarea ombilicului.
  • Remodelarea regiunii pubiene

Posibile complicatii

Desi este considerata o interventie majora a chirurgiei plastice, efectuata corect si in conditii operatorii adecvate abdominoplastia nu este urmata in general de complicatii. Infecttia, hematomul, desfacerea suturilor sunt rare. Mai frecvent intalnite sunt seroamele si necroza partilor moi in zona inferioara a operatiei.Pentru prevenirea sau rezolvarea acestor complicatii veti urma indicatiile pre si postoperatorii ale chirurgului plastician.

Revenirea la normal

Dupa operatie veti purta o burtiera speciala ce va fi aleasa impreuna cu chirurgul plastician inainte de operatie
In primele 24-48 ore veti ramane in pat, ulterior mobilizarea fiina permisa cat mai repede posibil
Eventualele tuburi de dren se vor scoate dupa 2-3zile.
Firele se extrag la 10-12 zile

Reluarea activitatilor necesare zilnic se poate face dupa 3-4zile, activitatea de birou dupa 2-3saptamani iar efortul fizic dupa minim 1 luna. Burtiera se va purta minim 3 saptamani.

Planifica-ti operatia

Abdominoplastia este o interventie de chirurgie estetica si se realizeaza in conditii de programare. Daca va ajuta aveti posibilitatea de a fi insotita de cineva apropiat inainte si dupa operatie.
Rezolvati-va problemele curente pentru a beneficia de o perioada relaxanta in timpul recuperarii.
Inainte de operatie nu mai mancati si nu mai beti nimic incepand cu ora O
Indepartati toate produsele cosmetice in ziua operatiei
Renuntati la folosirea medicamentelor pe baza de aspirina, vitaminaE si a anticonceptionalelor.
Se recomanda supliment de vitamina C cu 2-3 saptamani inainte de operatie pentru sustinerea cicatrizarii.

Perioada menstruala este de evitat.
Se recomanda reducerea fumatului. cu 2 saptamani inainte de operatie.
Expunerea la soare este interzisa pana la disparitia completa a echimozelor
Veti putea face dus din a doua sau a treia zi.

Abdominoplastia intră în categoria operaţiilor mari din cadrul chirurgiei estetice, dar atunci când este necesară, nu poate fi înlocuită de alte operaţii sau proceduri.